פולימריזציה (גידול מחודש באורך השרשראות): מילה שכל ספק/צרכן דלק צריך להבין

בתהליך הפיצוח הקטליטי, שרשראות מקולקלות פחמניות ארוכות נשברות לשרשראות קצרות , מזוקקות ומעורבבות לעוד דלקים לצרכנים השונים.
להבדיל מהסולר שהופק בתהליכים הרגילים לסולר שהופק בפיצוח יש " זנב אקטיבי" (דבק) והוא יחבור שוב
למולקולה לא יציבה אחרת. כשדלק מאוחסן מולקולות אלו יגדילו שוב את גודל הצבירים עד שיראו לעין כזיהום או על אלמנט הסינון. תהליך זה נקרא פולימריזציה. 

 

 


"הזנב האקטיבי" (באדום) של השרשראות המקוצרות בהליך הפיצוח הם הסיבה לאי יצבות של הסולר. שרשראות אלו יגדלו בזמן האחסנה וייצרו בעיות של זיהום בדלק,סתימות מסננים ובעיות במערכות ההזרקה.

 

 

פולימריזציה מתחילה ברמה הסב מיקרונית , כשהשרשראות הולכות ומתארכות. ככל שהצבירים יהיו גדולים יותר עד שנוצרים זיהומים שנראים בעין (כושר ראיה טוב לא רואה גרגיר קטן מ-40 מיקרון).
הדוגמה משמאל טופלה בתוסף מייצב וממיס (AFC705 ) כאינאיביטור (מעקב) לפולימריזציה.
80% מהזיהום בדלק הוא בטווח של 2-10 מיקרון. דרישת איכות דלק במנועים חדשים הן בין 2-3 מיקרון.

הגורמים לבעיות דלק בטבלה להלן : מים , התפתחות בקטריאלית , וחלודה הם קטליזאטור לפולימריזציה מואצת של הדלק.

 

 

הקבוע היחיד הוא השוני


דוגמאות דלק מלקוחות שנלקחו לבדיקה במעבדה להלן:

 

 

דוגמאות אלו בנות 4 חודשים ו"יושנו" במעבדה בתהליך חימום וניראה שוני מהותי ביציבות הדלק בין הדגימות.
ברור שיש הבדלים שנובעים מהכושר שלו לייצר זיהום . יש חשיבות למקור הדלק ולתאריך ייצורו. ידוע שהדלק שמשווק היום מייצר זיהום בזמן קצר יחסית ( 3-9 חודשים) אלא אם כן מתוספים את הדלק מראש.פולימריזציה מתחילה מרגע ייצורו.
מקורות זיהום אחרות הן מיכלי דלק בחוות המיכלים , מהילות למיניהם ומובילי הדלק.

 

 

הבעיות המסורתיות עדיין כאן

פולימריזציה הוא איום משמעותי על דלק באחסנה ,יותר משאר הבעיות המוכרות.

 

חמצון

 

כשהדלק בא במגע עם אויר או מים הוא מתרכב אם החמצן וזה בא לידי ביטוי בשינוי הגוון ליותר כהה. החמצון גורם לזיהום גם כן. בדיקת חמצון היא אחת הבדיקות החשובות לאיכות דלק . רצוי מאוד להקפיד על בדיקות דלק שיבוצעו ע"י מעבדה המאושרת ע"י הרשות להסמכת מעבדות.

 

מיקרואורגניזם


התפתחות בקטריות היא ודאית במיכל הדלק בעיקר עם יש הימצאות מים במיכל ,אם מעיבוי אויר במיכלים שאינם מלאים, והן מחדירה של מים למיכל בדרכים אחרות. הבקטריות מאיצות את תהליך הפולימריזציה שהיא הבעיה העיקרית לבעיות במנועי דיזל.

 

בקטריות ופטריות מתפתחות בקו ההפרדה בין המים לדלק. בעיות מנוע עקב פעילות בקטריאלית הן שכיחות ביחס לבעיות עקב פולימריזציה.

 

מים וחלודה

 

קיום מים וגופרית מקטין בקטריה וגורם לחומצה H2S הגורמת לקורוזיה באופן עיכול המתכת (מיעור). מים חיוניים להתפתחות הבקטריאלית אבל גורמים ליוניזציה של המים שהופכים אותם לחומציים יותר. הפנומנה הזו מוכרת בשם microbially induced corrosion (MIC) הולכת קורוזיה מיקרוביאלית.
זיהום בקטריאלי הוא גורם חשוב בתאוצת התפרקות הדלק.

 

ביו-דיזל ודלק דל גופרית

 

ביו דיזל B-5 הינו תערובת של 5% ביו דיזל ו- 95% דלק דל גופרית מפוצח . דלק דל גופרית אמור לתת ביצועים מתוקנים מבחינת זיהום אויר אבל מה קורה בעבר השני ממיכל הדלק לאינג'קטור?
תהליך הורדת תכולת הגופרית בדלק גם מעלה את מחיר הדלק ומצד שני נפגעה עוד יותר יציבותו של הדלק.

 

עפ"י חברות הדלק הגדולות בעולם, BP ,SHELL ,SHEVRON, חיי מדף של סולר המיוצר היום הינו 6 חודשים עד שנה.

 

 

צור קשר